Contemporary Redux

After a year in residence, Janeen Stone was ready to redesign the kitchen in her Potomac home.

 


For continuity, Carnemark replaced the old tiled kitchen floor with oak to match the rest of the house. A stainless-steel, roll-up applaince garage keeps the counters uncluttered.
“I was looking to open up the space,” she says. “I wanted to streamline and make it as modern as possible.” She searched online and in magazines, admiring designs that all turned out to be by Bethesda-based Carnemark systems + design inc. When she found out that principal Jonas Carnemark is also a SieMatic cabinetry dealer, the decision was made. “I had SieMatic in another kitchen,” she explains. “I loved it.”

Before the renovation, a wall separated the kitchen from the family room. “The original plan was to knock out the wall between the two,” Carnemark says. Because it was a load-bearing wall, they had to leave a section intact for support, which allowed them to conceal pipes and electrical work while adding visual interest to the space. Says Carnemark, “A lot of times, problems will turn into better solutions.”

In the current design, a 12-foot island separates the kitchen from the family room, allowing guests to mingle nearby without getting in the cook’s way. A floor-to-ceiling wall of cupboards off to one side showcases Stone’s favorite SieMatic cabinetry, known for its storage capacity and ecologically sound materials. Another wall integrates the brown-lacquered cabinets with appliances by Gaggenau and countertops by Caesarstone. Around the corner, Carnemark created space for a computer desk.

To offset the spare, contemporary look, he painted red accent walls, which make the kitchen feel warm and inviting. According to Stone, the result is “fabulous. It’s not just ‘the other room’ anymore. We spend 95 percent of our free time there.”

Architecture, Interior Design & Construction: Jonas Carnemark, Carnemark systems + design inc., Bethesda, Maryland. SieMatic Cabinetry: Konst Kitchen Interior Design, Bethesda, Maryland 


The storage wall at one end of the room leaves space for traffic flow around the island.

A flat screen TV is recessed in the wall.