Rossen Landscape

From parking lot to backyard oasis: Rossen Landscape transformed a young family’s auxiliary parking area into a private living space for outdoor cooking, entertaining and little feet to play.

Grand Award for Outdoor Living Area (Design/Build)

A parking pad in the rear courtyard of a house in downtown DC completely restricted the outdoor-living space. The owners hired Rossen Landscape to transform this problematic area into a usable, secure private yard in which they could entertain and where their child could play safely. The Rossen Landscape team replaced the concrete pad with a usable rear garden space with a comfortable seating area and substituted the old courtyard walls for new brick ones that match the brick on the house. Curving steps transition from the elevated patio to the lawn and a gated brick archway offers a secure entrance to the rear garden. Emerald Green arborvitae shield space from view and an outdoor kitchen area, complete with built-in grill, storage, and an oversized ice trough, finishes the space.

Outstanding Features

  • The archway and custom gate coupled with the arborvitae create privacy.
  • The grill, storage, and ice trough make this outdoor space ideal for entertaining.
  • Long, low steps create a separation of spaces without sacrificing the view.
  • A water feature in the courtyard muffles street noise.

Rossen Landscape
P.O. Box 650970
Sterling, VA 20165
703-327-2284
rossenlandscape.com

Photos © April Sullivan, Rossen landscape