Carrara marble frames the fireplace in the sleek family room.
In the foyer, designer Michael Stehlik replaced old-fashioned spindles with curved steel rails.
Stehlik created alcoves in the dining room to accentuate the homeowners' art collection.
In the kitchen, a walnut-topped bar balances the gray-lacquered cabinetry and glass display cabinets.
An elevator opens into the master bedroom, where new walls create a sense of intimacy.
In the master bath, a sculptural tub by Waterworks resides mid-room.
A vanity with vessel sinks is centered amid a sea of marble.

An Artistic Aura

Designer Michael Stehlik transforms a traditional home into a modern backdrop for paintings and sculpture

JANUARY/FEBRUARY 2012

When a newly retired Potomac Falls, Virginia, couple sought to update their traditional home to accommodate both their art collection and their desire for increased accessibility, designer Michael Stehlik of Carnemark saw the writing on the wall.

“The words I kept hearing over and over were ‘contemporary’ and ‘clean-lined.’ We wanted to create a space that was clearly designed for displaying art,” Stehlik says of his early conversations with homeowners Dee and John Benda. “And that meant opening the space and straightening out some funny-angled walls on the first floor.”

Once Stehlik reconfigured the walls and raised a dated—and decidedly non-ergonomic—sunken living room, the stage was set to transform the space, including the addition of an elevator with three-level access. The goal was to create a warm, gallery-like showcase for paintings and sculptures—but under Stehlik’s studied eye even the utilitarian objects would come to transcend their everyday purpose and adopt an artistic aura of their own.

Nowhere is this more evident than the master bath, where a sculptural tub resides mid-room, a glass shower redefines a corner and a vanity is centered amid a sea of marble. “We wanted to create rooms where each element is treated as its own individual object,” Stehlik says. “So rather than slathering cabinets on the wall from end to end, rather than build the tub into a deck, each element floats and is carefully positioned for effect. Even the powder-coated steel bowls on the vanity are set there purposefully.”

The same principal guides the kitchen, newly opened to the dining and family rooms. “We entertain a lot, so we wanted a lot of openness and a practical living space,” says Dee Benda. “By removing and reconfiguring the walls, now everyone can be in the area without crowding each other.”

An inviting walnut-topped bar balances the glossy gray-lacquered cabinetry and smoky obsidian glass display cabinets, which are situated in perfect proportion on either side of the cooktop. “We created a niche for cabinets to fit in rather than overwhelm the space,” Stehlik says. “Here again it was a matter of grounding the cabinetry rather than having it go wall to wall.”

The Bendas’ artwork adorned not only a smattering of display alcoves—like the two found in the gracious dining room—but also the neutral palette of colors and materials that prevail on the first floor. Stehlik opted for soft white on most of the walls, and wide-plank oak flooring runs throughout. Cohesive elements abound. The Cararra marble that frames the fireplace in the family room is the same material used for the kitchen backsplash and counter. 

“Those walls face each other and so we wanted to repeat that material, infusing the house with a consistent palette,” Stehlik says. “The whole house feels like it was washed by the same hand.”

Presiding over Stehlik’s clean, open design is the grand staircase, which was already curved but had been encased in Colonial-style spindles. Stehlik wasted no time replacing the traditional vertical spindles with curved stainless-steel rails that continue on a horizontal trajectory around the perimeter of the second-floor walkway. “It’s another continuation of the kind of details they wanted to bring to the house and the palette of neutrals, grays and stainless steel,” he says.

Adding an elevator posed a few design and engineering challenges, including pouring a thick concrete slab in the basement for the footprint and—in contrast to the first floor—adding walls in the voluminous master bedroom to designate a vestibule for the elevator and to infuse the room with a sense of intimacy. “We wanted to give more definition to the space,” Stehlik explains.  

In perhaps the most resounding statement of a satisfied client, as soon as the redesign was complete the Bendas called on Stehlik to transform the one part of the house that had not been part of the initial plan—their guest suite. 

The space now comprises two spacious bedrooms, each with its own connecting bath. “To add all that, you’d think you’d have to do an addition,” Stehlik says. “But we were able to carve out the space and create more than modest-sized bathrooms, too. It was just a matter of maximizing use of the space and getting rid of those funky angles.”

In fact, defining new spaces throughout the house—particularly with those angled walls and soffits on the first floor—was the designer’s greatest challenge. “Of course, we tried to make them look like they’d been executed on purpose,” Stehlik says with a slight chuckle. “In general, contemporary design leaves little room for flaws.” 

Writer Cathy Applefeld Olson is based in Alexandria, Virginia. Anice Hoachlander is a principal with Hoachlander Davis Photography in Washington, DC. 

RENOVATION DESIGN: MICHAEL STEHLIK, CARNEMARK, Bethesda, Maryland. DESIGN/BUILD: CARNEMARK, Bethesda, Maryland.

**Out of the array of interior design magazines, Home and Design magazine stands out as a primary idea source for luxury home design and building/remodeling features.  Wonderful visuals of custom homes and ecofriendly resources are combined with expert advice to provide a fundamental reference point for bringing amazing home interior design and remodeling projects to life.